Άρθρα - Απόψεις

Ιστορική ευθύνη

Οι διασπάσεις στην Αριστερά είχαν πάντα ένα δραματικό τόνο και γινόταν με έναν έντονο και θορυβώδη τρόπο, ίσως γιατί αδυνατούσε να συνθέσει διαφορετικές θέσεις και προτάσεις, να κατανοήσει πολλές φορές την ζώσα πραγματικότητα, αλλά προπάντων να εκτιμήσει τις επιπτώσεις που θα είχε μια τέτοια απόφαση στην ίδια την κοινωνία.

Ο νομός Ημαθίας απών απο τον αναπτυξιακό νόμο και το ταμείο ανάκαμψης

Ηδη από το 2018 στα αναπτυξιακά συνέδρια που υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, περιλάμβαναν όλες τις Περιφέρειες της χώρας, καταγράφτηκαν τα έργα υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, κατατέθηκαν προτάσεις από κάθε Νομό, μια τεράστια παρακαταθήκη για οποιαδήποτε Κυβέρνηση.
Η ανάπτυξη της Ημαθίας μέσα από το βιώσιμο πολιτιστικό τουρισμό

Είναι σε όλους γνωστό ότι η «ερατεινή Ημαθία», όπως ονομάζει τον τόπο μας ο Όμηρος, είναι συνδεδεμένη με όλες τις φάσεις της ελληνικής ιστορίας.
Τα πολύτιμα χνάρια αυτής της Ιστορίας από το 6.250 π. Χ., όπου χρονολογείται ο πρώτος προϊστορικός οικισμός στη Ν. Νικομήδεια, μέχρι και την πρόσφατη ιστορία μας, τιμούν τα χώματά της. Ωστόσο, αυτά τα χνάρια που ανήκουν τόσο στον Αρχαίο, όσο και το Σύγχρονο πολιτισμό έχουν λόγο ύπαρξης, μονάχα μέσα από την ανθρώπινη παρουσία.

Ιδιωτικό χρέος... Μια βραδυφλεγής βόμβα

Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους (κόκκινα δάνεια και ευάλωτους δανειολήπτες, προστασία α΄ κατοικίας και επαγγελματικής στέγης ),παρουσίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, τονίζοντας ότι η ρύθμιση ιδιωτικού χρέους είναι ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ.

ΔΕΥΑΒ - Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου

Είναι κοινή διαπίστωση, μετά από μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο, τον Διευθυντή και το σωματείο των εργαζομένων της ΔΕΥΑΒ, ότι η Κυβέρνηση στην σκιά ενός τραγικού δυστυχήματος και λίγες ημέρες πριν τις εκλογές φέρνει για συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ένα νομοσχέδιο που ουσιαστικά οδηγεί από την πίσω πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού σε αντίθεση με τις συνταγματικές προβλέψεις.

Η τραγωδία συνεχίζεται ...

Οι πρωτόγνωρες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σ’ όλη την Ελλάδα, που έγιναν με αφορμή τη τραγωδία στα Τέμπη, καταγράφτηκαν στην συλλογική μας μνήμη σαν απάντηση σε ένα ‘’προμελετημένο έγκλημα’’ και μας θύμισε ότι τελικά ζούμε από τύχη.

Tags:
Πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Όσο ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ δεν έγινε κανένας πλειστηριασμός λαϊκής πρώτης κατοικίας.

Το 2014 η απερχόμενη κυβέρνηση της ΝΔ δεν ανανέωσε την όποια προστασία από τους πλειστηριασμούς είχε θεσπίσει και η οποία έληγε εντός του έτους. Παρέδωσε μια οικονομία με ένα εκρηκτικό μίγμα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και μια κοινωνία απροστάτευτη και σε ανθρωπιστική κρίση.

Υγεία, κοινωνικό αγαθό ή εμπόρευμα ;

Στην σκιά των υποκλοπών και με βαρύ το πολιτικό σκηνικό, μετά από μία προσχηματική διαβούλευση, αναμένεται να κατατεθεί από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο που επιφέρει τεκτονικές αλλαγές σε βάρος του ΕΣΥ και οδηγεί τους πολίτες να βάλουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λύση, στα όποια προβλήματα υγείας τους.

Οικονομική κρίση και υγεία: μια αφανής αλλά δραματική σχέση που πλήττει την κοινωνία μας.

Η οικονομική κρίση που πλήττει την κοινωνία μας είναι αλληλένδετη με την υγεία των πολιτών και με την πληθώρα των αρνητικών συνεπειών που γεννά για τις ζωές μας αυτή η πραγματικότητα.
Η δυναμική σχέση της οικονομικής κρίσης, με τα ζητήματα υγείας που αυτή συνεπάγεται, είναι μια νάρκη στα θεμέλια της κοινωνίας μας, μια νάρκη που πλήττει κυρίως τις ευάλωτες ομάδες.

Η εστίαση στον πάγο

Ο κλάδος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αποτελεί σημαντική κατηγορία μικρομεσαίων επιχειρήσεων η ενίσχυση των οποίων συνδέεται άρρηκτα με την προώθηση της επιχειρηματικότητας, αλλά και την μείωση της ανεργίας. Αλλωστε η πρώτη εικόνα που αποκομίζει ένας επισκέπτης από την ευημερία μιας κοινότητας, είναι αν δουλεύουν τα καταστήματα της εστίασης.

Δημόσια υγεία. Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί !

Στην σκιά των υποκλοπών και με βαρύ πολιτικό σκηνικό, μετά από μια σύντομη και ανούσια διαβούλευση, αναμένεται τις επόμενες ημέρες να κατατεθεί από την Κυβέρνηση νομοσχέδιο που επιφέρει τεκτονικές αλλαγές σε βάρος του Εθνικού συστήματος Υγείας και οδηγεί τους πολίτες να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να εξασφαλίσουν την καλύτερη δυνατή λύση στα όποια προβλήματα υγείας τους.

Tags:
“Νόμος και τάξη”

Δεν πέρασαν μόλις 3,5 χρόνια που το πολυδιαφημιζόμενο σύνθημα νόμος και τάξη, προνομιακό πεδίο της πολιτικής της ΝΔ για την ασφάλεια των πολιτών, έχει καταρρεύσει με πάταγο αναδύοντας ζόφο μιας και βλέπουμε από τα δημοσιεύματα ακόμη και εφημερίδων που παραδοσιακά στηρίζουν την δεξιά παράταξη εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

“Επιχείρηση  διαψεύστε την αλήθεια”

Δεν υπάρχει ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και του λαλίστατου υπουργού ανάπτυξης που να μην υπερθεματίζει την πρόοδο αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Αλήθεια υπάρχει νοήμων άνθρωπος (αποκλείονται οι πρίγκηπες και οι γαλαζοαίματοι) που δεν προβληματίζεται για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια που έχουν άμεση επίπτωση στην επιβίωση του; Υπάρχει οικογένεια που δεν νιώθει το αδιέξοδο όταν το μηνιαίο της εισόδημα δεν αρκεί να βγεί ο μήνας;

Τοξικότητα

Αυτό χρειάζεται ο τόπος και όχι μια Δημοκρατία δια σωληνωμένη με δυσκολία να αναπνεύσει. Καθημερινά γίνεται εμφανές, ακόμη και στους πιο συντηρητικούς πολίτες, ότι υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας στον τόπο μας και όπως κάθε πρόβλημα έτσι και αυτό έχει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη και του επιτελικού κράτους

Οι επανειλημμένες αποκαλύψεις διαφθοράς και καταστρατήγησης του Συντάγματος από τους «αρίστους» του Ελληνικού κοινοβουλίου που αναγκάζονται να παραιτηθούν κάτω από την πίεση της κοινής γνώμης αλλά και η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου που αφήνει βαριά σκιά στην δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος κάνουν επίκαιρο όσο ποτέ άλλοτε το μήνυμα ‘’ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΠΑΝΤΟΥ’’ που πρόταξε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. στην ΔΕΘ.

Δελτίο και στα φάρμακα ;

Το τελευταίο καιρό δημιουργούνται μεγάλες ουρές στα φαρμακεία στην προσπάθεια των χρόνιων ασθενών να προμηθευτούν τα απαραίτητα φάρμακά τους αλλά και γονέων να βρούνε φάρμακα καθημερινής χρήσης (αντιβιοτικά, αντιπυρετικά) για τα παιδιά τους. ΄

Μια τραγική εικόνα που έρχεται να συμπληρώσει την δεινή θέση των Ελλήνων που μαζί με την μεγάλη απώλεια της αγοραστικής δύναμης των εισοδημάτων τους, τα ρεκόρ ακρίβειας και τα κάθε λογής δελτία αντιμετωπίζουν και τα άδεια ράφια των φαρμακείων.

Πέτρος Τσαπαρόπουλος

Ιατρός - Καρδιολόγος
Μέλος Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ημαθίας
Υποψήφιος βουλευτής Ν.Ημαθίας
Αγίου Γεωργίου 2 (Πλατεία Αγίου Αντωνίου)
Τηλ.6945492946